De akoestiek verbeteren van een kantoorruimte

Er is niets vervelender dan een rumoerige kantoorruimte, in de hedendaagse open kantoorruimtes(ook wel ‘kantoortuinen’ genoemd) is dit helaas toch vaak het geval. Om het geluid onder controle te krijgen is het dan ook aan te raden om te werken aan de akoestiek binnen de ruimte. Er zijn verschillende manieren om geluid te dempen, in dit artikel bespreken we enkele oplossingen.

1.Muur- en plafondpanelen

Een van de meest efficiënte manieren om geluid te dempen is door speciale akoestische panelen aan te brengen op de muren of op het plafond. Dit soort panelen zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen en kunnen daardoor prima fungeren als leuke decoratie in de stijl van het kantoor. Zo is het bij de wandpanelen zelfs mogelijk om te kiezen voor plantenwanden, deze zien er niet alleen fantastisch uit maar zorgen ook voor voldoende geluiddemping. De plafondpanelen zijn vaak wat subtieler als de wandpanelen en kunnen door velen eerder als mooie plafond verdieping gezien worden dan als akoestisch paneel.

2.Tapijt

Er wordt tegenwoordig vaak gekozen voor vinyl in kantoorruimtes, dit materiaal is immers praktisch omdat het eenvoudig schoon te houden is en lange tijd mee gaat. Helaas is vinyl alleen niet erg handig voor de akoestiek van de ruimte, hiervoor kan beter met tapijt gewerkt worden. Tegenwoordig is het aanbod aan tapijt gelukkig steeds duurzamer waardoor het langere tijd te gebruiken is en eenvoudiger is om schoon te maken. Uiteraard is tapijt ook te combineren met vinyl, zo kun je bijvoorbeeld voor vinyl onder de bureaus kiezen en voor tapijt in de looppaden, of andersom!

3.Planten

Wil je op een mooie organische manier de akoestiek verbeteren? Dan kun je ervoor kiezen om echte planten of kunstplanten te plaatsen. Door deze op een tactische manier te plaatsen kun je ze bijvoorbeeld als subtiele manier als divider gebruiken of gewoon als absolute eyecatcher in de ruimte. De bladeren van planten hebben een geluiddempend effect, waardoor de akoestiek automatisch verbeterd.

Het is ook belangrijk om te overwegen waar het geluid vandaan komt en hoe het kan worden voorkomen. Er zijn bepaalde afdelingen die nu eenmaal meer overleg nodig hebben of socialer zijn, dan andere afdelingen. Zonder vinger te wijzen is het echter wel goed om bij specifieke afdelingen iets meer akoestische panelen te plaatsen of bijvoorbeeld dividers. Zorg ook dat de vergaderruimtes goed zijn afgesloten, idealiter kan je hier bijvoorbeeld geluiddichte systeemwanden voor gebruiken welke ook verkrijgbaar zijn in glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *