Hoe ontsla ik personeel

Sta je op het punt om een personeelslid te ontslaan en ben je niet bekend met de regels?

Lees dan gauw verder want in dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij het ontslaan van personeel.

Regels

Wil je personeel ontslaan, dan zijn er bepaalde regels waar je je aan moet houden. Zo heb je meestal met een opzegtermijn te maken en zijn er ook regels voor een collectief ontslag. Bovendien moet je een ontslag in de meeste gevallen laten toetsen door een kantonrechter of UWV. Zit een werknemer nog in zijn proeftijd of is er reden voor ontslag op staande voet, dan is een toetsing niet nodig. 

Transitie rechten

Hou er ook rekening mee dat je als werkgever bij ontslag personeel wegens langdurige ziekte ook transitie rechten moet betalen. Als je een werknemer in dienst hebt die langdurig ziek is, wil je de betreffende functie natuurlijk liever opvullen door iemand anders. Dan heb je de mogelijkheid om deze persoon te ontslaan. Hoewel je vroeger als werkgever voor de gehele kosten van de transitie rechten op draaiden, worden werkgevers sinds 2020 gelukkig gecompenseerd voor de transitievergoeding die betaald moet worden bij het ontslag van een langdurig zieke werknemer.

Aanzegtermijn

Werk je vaak met tijdelijk contracten van 6 maanden of langer? Dan heb je bij ontslag te maken met de aanzegtermijn. Dit betekent dat je als werkgever schriftelijk aan moet geven of de overeenkomst na afloop wel of niet zal worden voortgezet.

Voorwaarden

Mocht de overeenkomst worden voortgezet, dan moet je als werkgever uiterlijk 1 maand voor het einde van het contract aangeven onder welke voorwaarden. Ook als je als werkgever bij de aanvraag van de arbeidsovereenkomst meteen al schriftelijk aangeeft dat er geen opvolgend contract zal komen, moet je als nog voldoen aan de aanzegverplichting. Is er een uitzendbeding in de arbeidsovereenkomst opgenomen? Dan heb je niet met de aanzegtermijn te maken.  Laat de werknemer op tijd weten of zijn of haar arbeidsovereenkomst wel of niet zal worden voortgezet. Doe je dit niet. dan ben je de werknemer een vergoeding verschuldigd. Deze vergoeding staat gelijk aan 1 maandsalaris. Heb je een ingewikkelde ontslagprocedure? Dan is het verstandig om een advocaat of jurist in te schakelen om zo de juiste informatie en eventuele hulp te krijgen bij de juiste afwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *