Moet je je technische apparatuur leasen of kopen?

Ontdek welke optie geschikt is voor jouw bedrijf!

De volgende keer dat je bedrijf nieuwe computers, netwerkapparatuur of andere technologie nodig heeft, moet je deze dan kopen of leasen? Als je het niet weet, lees dan verder. We bekijken de voordelen (en nadelen) van zowel het leasen als het kopen van technologische apparatuur. Zakelijk een laptop leasen heeft natuurlijk veel voordelen, deze hebben we eerst voor je opgesomd:

Leasen: de voordelen

Leasen houdt je apparatuur up-to-date. Computers en andere technische apparatuur raken uiteindelijk verouderd. Met een lease geef je de financiële last van veroudering door aan de leasemaatschappij van de apparatuur. Stel dat je een kopieermachine voor twee jaar huurt. Nadat die lease is afgelopen, bent je vrij om alle apparatuur te leasen die nieuwer, sneller en goedkoper is. (Dit is ook een reden waarom sommige mensen hun auto liever leasen.)

Daarnaast heb je voorspelbare maandelijkse uitgaven. Met een lease heb je een vooraf bepaald maandelijks regelitem, waarmee je effectiever kunt budgetteren.

Je betaalt ook niets vooraf. Veel kleine bedrijven worstelen met cashflow. Omdat leases zelden een aanbetaling vereisen, kun je nieuwe apparatuur aanschaffen zonder de broodnodige fondsen aan te boren.

Je kunt ook gemakkelijker gelijke tred houden met je concurrenten. Leasing kan je kleine onderneming in staat stellen geavanceerde technologie te verwerven die anders onbetaalbaar zou zijn. Het resultaat: Je kunt je grotere concurrenten beter bijbenen zonder je financiële middelen helemaal op te maken.

En natuurlijk kan leasen ook nadelen hebben! Deze lichten we ook voor je uit:

Leasen: de nadelen

Op den duur betaal je meer. Uiteindelijk is leasen bijna altijd duurder dan kopen. Een computer van €4.000 zou bijvoorbeeld in totaal €5.760 kosten als het voor drie jaar wordt geleasd voor €160 per maand, maar slechts €4.000 (plus omzetbelasting) als het volledig wordt gekocht.

Je bent verplicht door te betalen, ook als je de apparatuur niet meer gebruikt. Afhankelijk van de leasevoorwaarden moet je mogelijk de hele leaseperiode betalen, zelfs als je de apparatuur niet langer nodig hebt, wat kan gebeuren als je bedrijf verandert. Wel is het altijd mogelijk om af ter schalen. Veel leasecontracten zijn zo opgesteld dat je met de afname of toename van medewerkers ook kunt bij- en opschalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *