Zakelijke lening oversluiten: dit is waarom!

Elke ondernemer weet dat je financiële middelen nodig hebt om te kunnen groeien. Soms moet je risico’s nemen. Veel geld investeren om uiteindelijk winstgevender te kunnen zijn. Door de jaren heen heb je misschien dan ook meerdere bedrijfsleningen afgesloten. Allemaal met andere voorwaarden en rentetarieven. Ongemerkt betaal je hierdoor maandelijks misschien veel te veel. Kosten die je voor lief neemt omdat het je ook veel heeft opgeleverd. Toch is het zonde. Hoe meer je op de zakelijke kosten kunt besparen, hoe meer winst je ook zal maken. Daarom juist zo belangrijk om de financiën op orde te houden. Om te weten waar het geld maandelijks naar toe gaat. In sommige gevallen ben je bijvoorbeeld goedkoper uit wanneer je de zakelijke lening(en) oversluit. Maar waarom?

Wat is een lening oversluiten precies?

Een zakelijke lening oversluiten. Het klinkt misschien een beetje gek. Eigenlijk is dat het ook. Hierbij sluit je namelijk een lening af om alle bestaande leningen vroegtijdig af te lossen. Je blijft dus met hetzelfde restbedrag achter. Dit kan echter meer voordelen hebben dan je denkt. Zeker wanneer je voldoende research doet.

Financieel voordeel

De belangrijkste reden om een lening over te sluiten is toch wel het financiële voordeel wat dit je oplevert. Het is niet voor niets dat altijd aanbevolen wordt om leningen te vergelijken voordat je er één afsluit. De rentetarieven kunnen namelijk sterk uiteen lopen. Hierdoor betaal je bij de ene bank onder de streep veel meer dan bij de andere. Dit terwijl je hetzelfde bedrag leent. Zonde om daar geen gebruik van te maken.

Daarnaast veranderen de tarieven ook elk jaar. Grote kans dat een lening van pakweg vijf jaar geleden duurder was dan vandaag de dag. Als je nu een deal tegenkomt die je niet kunt weigeren, dan biedt het veel voordelen om de lening over te sluiten. Hierbij leen je voortaan onder gunstigere voorwaarden en bespaar je onder de streep dus gemakkelijk tientallen tot soms wel honderden euro’s. Een kans die je niet kunt laten liggen.

Toch moeten we hier ook een kanttekening bij plaatsen. Sommige kredietverstrekkers zien het vroegtijdig aflossen van een lening namelijk als contractbreuk. Hier kan een boete op staan. Als de boete hoger is dan het financiële voordeel, dan is de lening oversluiten geen goed idee.

Praktische voordelen

Dan zijn er ook nog een aantal praktische voordelen. Het is namelijk allesbehalve praktisch wanneer je meerdere leningen hebt lopen. Je verliest snel het overzicht. Weet je eigenlijk nog wel welke leningen er lopen en in hoeverre deze al zijn afbetaald? Goed om dit eens te bekijken. Grote kans dat het je verrast. En niet altijd in positieve zin. Dat is dan ook direct één van de grotere voordelen als je de leningen oversluit. Op die manier breng je alles terug bij dezelfde bank. Er wordt dus maandelijks maar één bedrag afgeschreven en je kunt eenvoudiger bijhouden hoe lang het allemaal nog zal duren en waar je precies staat in het aflossingsproces. Zo krijg je meer grip op je zakelijke financiën. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *