3x dingen om rekening mee te houden wanneer je in een vakantiewoning investeert

Een tweede huis waar je je op gewenste momenten kunt terugtrekken: dat wil toch iedereen? Gelukkig bestaat die mogelijkheid ook écht. Het is namelijk heel populair om een vakantiewoning te kopen, die je zelf kunt gebruiken of eventueel ook kunt verhuren voor een mooi rendement. Wel zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Hieronder praten we je bij.

1. Fiscale aspecten

Een recreatiewoning kopen is een interessante optie om in te investeren. Je kunt er zelf gebruik van maken op welk moment dan ook, maar je kunt de woning ook verhuren wanneer je er zelf niet in zit. Je verdient er dus aan én je hebt een tweede woning voor in de vakantieperioden. Dat klinkt als muziek in de oren.

Wanneer je de vakantiewoning (deels) gaat verhuren, ben je aan het ondernemen volgens de Belastingdienst. Je hebt dus ook te maken met fiscale aspecten bij het kopen van een vakantiehuis. Denk bijvoorbeeld aan de omzetbelasting. Wanneer je de vakantiewoning volledig verhuurt, kun je de volledige btw terugvragen. Als je de woning deels verhuurt, kun je de btw deels terugvragen. Daarnaast heb je ook te maken met inkomstenbelasting en de OVOB, oftewel omzet gerelateerde vrijstelling omzetbelasting. Verdiep je goed in deze fiscale aspecten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

2. Locatie

Het kopen van een recreatiewoning is dus een aantrekkelijke investering. Nu kan de zoektocht echt beginnen! In jouw zoektocht is het belangrijk om goed te kijken naar de locatie. De locatie is voor veel toekomstige gasten een belangrijke factor. Mensen willen namelijk graag vlakbij het strand zitten, in de buurt van een grote stad of aan de rand van een natuurgebied. Deze vakantiewoningen zijn erg gewild bij de toeristen, en dus is de kans groter dat jouw vakantiewoning vaak wordt verhuurd. Denk bijvoorbeeld eens aan Hofparken Verkoop: zij verkopen luxe, duurzame vakantiewoningen die gelegen zijn op een prachtig vakantiepark omringd door de natuur.

3. Soort woning

Het aanbod wat betreft vakantiewoningen is vrij groot in Nederland. Zo kun je een tiny house kopen, een vakantiewoning voor een groot gezin of alles daartussenin. Stel jezelf de vraag welk soort woning het beste bij jou past én wat voor jou haalbaar is. Denk ook na over de faciliteiten in en rondom de woning. Zijn er genoeg parkeerplaatsen, is er wifi beschikbaar en heeft de woning een eigen tuin? Daarnaast kun je ook zorgen voor een vaatwasser- en wasmachineaansluiting. Hoe meer faciliteiten, hoe aantrekkelijker de woning is voor vakantiegangers. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *