Auto privé of zakelijk kopen?

Overweeg je het om een nieuwe auto te kopen? Misschien heeft de oude opgegeven en is het tijd voor een upgrade? Als een nieuwe auto op de planning staat, zijn er veel opties die je kunt overwegen: nieuw kopen, kopen met financiering, leasen of tweedehands. Een andere factor waar jij misschien aan moet denken, is of je jouw auto beter via jouw bedrijf kunt kopen. Zijn er belastingvoordelen? En hoe zit dat met een zakelijke autoverzekering? Laten we er samen eens naar kijken.

Gebruik je de auto zakelijk of privé?

Het is eigenlijk best logisch. Ga je de auto alleen zakelijk gebruiken? Dan is het zeker handig om hem zakelijk aan te schaffen. Wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de auto, moet je bijtelling betalen. Deze komt op je belastingaangifte en daarover moet je dan belasting betalen. Het wordt dus eigenlijk gezien als een extra inkomen. Hiernaast dient er ook nog BTW betaald te worden.

De voordelen

Dit klinkt alsof er alleen maar nadelen zitten aan het kopen van een auto op de zaak, maar dat is natuurlijk niet zo. Je kunt in ieder geval de BTW van de nieuwe auto terugvragen, en dat is al een flink bedrag. Daarnaast kun je de afschrijving, bedrijfsautoverzekering, wegenbelasting, brandstof, onderhoud en parkeerkosten opvoeren als aftrekpost.

Verzekeren van de auto

Of je jouw auto nu zakelijk of privé koopt, verzekeren moet altijd. Wanneer je de auto zakelijk koopt, is een zakelijke autoverzekering in ieder geval verplicht. Koop je de auto privé, maar rijd je er veel zakelijke kilometers mee? Dan is de kans aanwezig dat je alsnog een zakelijke autoverzekering af moet sluiten. De gebeurt meestal als je meer dan 25.000 kilometers per jaar rijdt. Je kunt altijd kiezen tussen enkel een WA-verzekering, beperkt casco of allrisk. Vraag de exacte voorwaarden, regels en premies aan bij jouw verzekeraar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *