Dat stond toch zo in het contract

Iedereen doet wel eens zaken met een leverancier. Vaak gebeurt dat zonder voorwaarden en vaak  krijg je er een bevestiging van de leverancier bij. En sporadisch ga je daarmee zelf aan de slag om voorwaarden in een contract te zetten. In de praktijk zie je dat vooral de bazen graag een contract willen om daarmee naar de ander te slaan voor het geval het mis gaat. Dat is het doel om zelf het contract op te maken. Het contract kan dan naar onderen in de la en voor als het mis is hebben we altijd nog het contract. De letter van het contract is dan meer de regel dan de geest ervan. Daar worden ook vele mensen mee opgeleid. Als je het maar goed verwoord zodanig dat je er later niet op kunt worden gepakt wordt als het hoogste doel gezien. Het lijkt wel politiek, zou je zeggen.

Dat hadden we zo niet afgesproken

Je kunt nog zo je best doen, maar in regels kun je geen samenwerking vangen. Vele volksstammen proberen het wel, maar hoe meer ze het proberen hoe meer ze er achter komen dat het niet gaat lukken. Want als mensen willen, willen ze niet en als mensen iets willen vinden dan vinden ze dat. Zo werkt ook onderhandelen met leveranciers, waar we vaak vanuit posities ons eigen gelijk bevechten en waar te weinig oog is voor het feit dat je een relatie hebt. Wellicht wel een relatie waarbij je aan elkaar veroordeeld bent. Vaak weten we dat niet eens dat dat zo is. Dus in feite zijn we dan bezig als de bekende kip zonder zijn hoofd. En dat wil wat zeggen, dat we maar wat doen. Dus aan de gang zijn en eigenlijk niet weten wat de bedoeling is.

En dan gebeurt er iets

Wij komen in vele situaties waar er iets gebeurt, dan kan zijn een wanprestatie, een groot misverstand of een slechte samenwerking. Al meteen zie je dan de mensen grijpen naar hun zekerheid, namelijk het stond zo in het contract in plaats van kijken waar de oorzaak ligt en de kwetsbaarheid zoeken bij jezelf. Dat is ook makkelijk want als je naar het contract zoekt en of de ander de schuld kunt geven hoef je zelf niks te doen. De makkelijkste manier en ook de wijze waarop je vaak ongeschonden uit de strijd komt, maar slechts weinigen stellen zichzelf de vraag of de relatie of de bedoeling waar je naar toe wilt en door verbeterd. Tijd voor zelfreflectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *