Datalek voorkomen in je organisatie

Een datalek heeft een enorm effect op je organisatie, maar ook op je klanten. Het kan ervoor zorgen dat vertrouwelijke informatie van klanten, maar ook van je organisatie, terecht komt op straat. Het komt ook steeds vaker in het nieuws. Het is dus erg belangrijk voor elke organisatie dat de gegevens goed worden beveiligd. Maar hoe kun je dit het beste doen? Dat antwoord geven wij je in deze blog.

Het ontstaan van een datalek

We beginnen eerst bij het datalek zelf. Hoe ontstaat er een datalek en wat kan er allemaal gebeuren. Vaak ontstaat er een datalek door menselijke fouten of problemen in de beveiliging. Hierdoor kunnen cybercriminelen of hackers toegang krijgen tot alle gegevens van het bedrijf, persoonsgegevens en financiële documenten. Cybercriminelen kunnen deze gegevens verkopen op speciale forums of het bedrijf of organisatie chanteren. Dit zijn ernstige scenario’s. Het maakt dan niet zoveel uit of je een klein of groot bedrijf bent. Beide worden hierin meegenomen. 

ISO 27001

Gelukkig kun je een eventuele datalek voorkomen, door je processen en handelingen op orde te hebben. ISO 27001 is een wereldwijd erkende norm en stelt eisen aan de beveiliging van je informatie. De norm ISO 27001 is er om je te helpen met het opzetten en onderhouden van je systemen en dan voornamelijk managementsystemen voor de beveiliging van je informatie. Je kunt voor deze norm een certificering behalen, waardoor je als bedrijf kunt laten zien dat je voldoet aan de eisen van informatiebeveiliging. Het geeft klanten en organisaties een goed gevoel als zij een samenwerking aangaan met je bedrijf. Het is ook mogelijk om een ISO 27001 training te volgen. Hierin leer jij als bedrijf en je personeel precies wat de norm inhoudt. Daarnaast maakt u kennis met de meest gemaakt fouten. Door deze kennis kunt u klanten laten weten dat u op de hoogte bent van de norm. Je komt te weten wat de norm inhoudt en wat de voordelen zijn. Hierin ben je dus niet alleen beter beveiligd tegen eventuele datalekken, maar het geeft je bedrijf ook meer vertrouwen richting de klant. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *