De schuldeiser en schuldenaar

Als twee partijen een overeenkomst sluiten of te wel een wederkerige overeenkomst dan wordt er verwacht dat beiden zich hieraan houden. Tot dat beiden zich hieraan hebben voldaan zijn beiden van elkaar schuldeiser en schuldenaar. Mocht alleen een kant van de twee zich aan de afgesproken overeenkomst houden dan zul die niet nakomende partij de schuldenaar worden. Het gevolg hiervan kan zijn dat de schuldeiser een gerechtsdeurwaarder inschakelen zal inschakelen. Deze persoon zal ik dan na verschillende pogingen van incasseringen zich naar de schuldenaar verplaatsen om het afgesproken verschuldigde bedrag te verhalen door middel van beslaglegging of ontruiming.

Het inschakelen van een deurwaarder

Mocht je ooit te maken krijgen met een persoon die zijn afspraken niet na komt. Bijvoorbeeld iemand die zijn rekeningen van jou niet op tijd betaald dan kan er de mogelijkheid zich voordoen om een deurwaarder in te schakelen. Dit geldt voor personen zowel als voor bedrijven. Het moet wel duidelijk zijn dat dit alleen kan als er ook daadwerkelijke voor een langere periode geen betaling heeft plaatsgevonden. Een dagvaarding kan gegeven worden aan de schuldenaar door de deurwaarder. Uiteraard is het beter voor beiden partijen als dit voorkomen kan worden en er alsnog het verschuldigde bedrag betaald zal worden. Hiermee wordt veel energie en geld bespaart.

Gerechtelijke schuldvordering

Bij een gerechtelijke invordering kan een schuldeiser dwangmaatregelen inzetten om zo de schuld te innen. Dit betekent dat de schuldeiser bijvoorbeeld beslag kan leggen op het loon, de woning, de auto. Een schuldeiser mag dit niet zomaar doen: hij heeft een vonnis van de rechtbank nodig of een bepaalde akte, document of contract dat dezelfde kracht heeft als een vonnis (bijvoorbeeld een notariƫle akte die opgemaakt wordt bij het afsluiten van een hypothecair krediet). Ook de overheid kan in sommige gevallen (bijvoorbeeld belastingschulden) een gerechtelijke invordering opstarten zonder vonnis van de rechtbank. Een gerechtsdeurwaarder zorgt voor de uitvoering van de gerechtelijke invordering. Hij is de enige die een beslag mag uitvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *