Beleggen in aandelen

Op de meest makkelijke manier geld verdienen is door te beleggen in aandelen. Je koopt dan een stuk van een organisatie of bedrijf, maar je hoeft er niet per se voor te werken. Jij hebt geïnvesteerd in het bedrijf, waardoor zij weer kunnen investeren in iets anders. In ruil hiervoor krijg jij natuurlijk een bonus, die je kunt zien als soort van bedankje. Ben je benieuwd naar meer informatie dan kun je eens wat blogs lezen. Deze kun je vooral vinden door te zoeken op beleggen blog.

Aandelen

Je hebt enorm veel soorten aandelen. Allereerst gaan we het hebben over preferente aandelen. Wat zijn dit nou precies? Preferente aandelen zijn aandelen met voorkeursrechten. Dit houdt in dat een aandeelhouder van een van deze aandelen recht heeft op een vast dividendpercentage. Bij uitbetaling is er ook nog voorrang op de gewone aandeelhouders. Als het gewenst is kan er bij preferente aandelen ook extra stemrecht worden gegeven tijdens een algemene vergadering. Stel dat het bedrijf stopt of failliet gaat, dan hebben de aandeelhouders van de preferente aandelen voorrang op een uitbetaling van de overgebleven dingen die onder alle aandeelhouders moeten worden verdeeld.

Doelen van een preferent aandeel

Er zitten twee verschillende doelen aan de preferente aandelen. Allereerst is het het financieren van de onderneming en daarnaast is het beschermen van de onderneming erg belangrijk.

Verschillende soorten preferente aandelen

Het is eigenlijk maar een klein verschil dat de aandeelhouders van preferente aandelen extra voorrang krijgen op ‘normale’ aandeelhouders. Er zijn wel verschillende soorten van preferente aandelen. Die zie je hieronder;

  • De financiering preferente aandelen. Dit zijn de preferente aandelen die worden verkocht, zodat de organisatie kan worden gefinancierd. Er is wel sprake van een vast rendement dat dus niet afhankelijk is van het bedrijfsresultaat. Dus ondanks de resultaten wordt de uitkering vooraf bepaald en uitgekeerd.
  • Daarnaast heb je nog de cumulatief preferente aandelen. Mocht het zo zijn dat een bedrijf een aantal jaar geen of niet genoeg winst maakt om jouw rendement uit te keren, dan is een preferent aandeel niet voordelig. Maar maakt een bedrijf nou wel weer winst, dan zal het worden opgespaard en worden uitgekeerd wanneer dit weer mogelijk is. Dan heb je als preferent aandeelhouder wel een goede keuze gemaakt, want hierin krijg jij dus wederom voorrang.
  • Ook zijn er bescherming preferente aandelen. Dit is natuurlijk een aandeel om het bedrijf of de organisatie te beschermen. Een vijandige overname dat wil natuurlijk niemand, dus om dat te voorkomen zijn er aandelen die worden uitgegeven aan vriendschappelijke partijen. Zo kan een bestuur een ongewenst besluit en misschien wel een vijandige overname in zekere zin proberen te voorkomen.

Interesse gewekt

Het is natuurlijk geen kleine investering die je doet. Dus ben je nou echt geïnteresseerd in het beleggen, dan verdiep je eens goed in deze wereld. Er zal altijd wel een soort van beleggen zijn die bij jou past. Ga na wat voor jou werkt en waar jij in wil investeren. Neem daarin de risico’s mee, maar ook wat het jou uiteindelijk zou moeten opleveren. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *