Een bedrijf runnen met de juiste ERP-software

ERP wordt gebruikt als een systeem dat een productievere en optimalere bedrijfsprestatie kan creëren. Door de snel veranderende eisen van het bedrijfsleven, moet je deze kunnen bijbenen door een werkmethode te implementeren die je werk kan verkorten. Zo heb je meer tijd om andere belangrijke dingen te doen. Vaak is het gebruik van het ERP door het ene bedrijf echter anders dan dat van het andere. Dat komt omdat de cultuur en manier van werken van elk bedrijf anders is. Daarnaast bepaalt het type bedrijf dat je runt ook welke ERP-software het beste bij je past. Zo zullen B2B ERP en B2C ERP zeker anders zijn. Hier zijn dingen waar je op moet letten bij het gebruik van ERP-software op basis van het type bedrijf.

ERP-software voor B2B-bedrijven

Wanneer je software voor B2C gebruikt, zal dit anders zijn dan B2B webshop software. Heb je echter zowel type consumentenklanten als zakelijke klanten, dan moet je meer letten op bijvoorbeeld de prijs- of kortingskolom. Zakelijke klanten bestellen meestal in bulk en misschien wil je lagere prijzen rekenen dan de winkelprijzen of de prijzen die aan consumenten worden doorberekend. Prijs is een gevoelig iets, dus als je deze regel wilt toepassen, moet je ervoor zorgen dat de ERP die je in de webshop gebruikt kan beheren zodat de nominale prijs of korting voor zakelijke klanten onzichtbaar is en niet toegankelijk is voor consumentenklanten. Zo run je zowel B2B als B2C bedrijven in dezelfde webshop.

ERP-software voor productverkoop- en servicebedrijven

ERP wordt inderdaad vaker gebruikt door bedrijven die zich bezighouden met productverkoop dan bedrijven die diensten aanbieden. Veel dienstverlenende bedrijven gebruiken echter ook ERP-systemen. Niet alleen bedrijven, maar ook maatschappelijke organisaties kunnen het gebruiken en velen hebben het ook gebruikt. Wat het onderscheidt, is de selectie van componenten die in de ERP-software worden geïntegreerd. In een servicebedrijf vindt je bijvoorbeeld geen voorraad- of magazijnbeheer zoals in een verkoopbedrijf. Terwijl bij verkoopbedrijven er geen berekening van de servicetijd zal zijn die van invloed is op facturen. Uiteindelijk draait het allemaal om de keuze welke ERP-software geschikt is voor jouw type bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *