Incasso kosten: wie betaalt ze en hoeveel kost een incassotraject?

Als ondernemer is het goed mogelijk dat je vroeg of laat last hebt van debiteuren die hun facturen niet betalen. Als het je na enkele belletjes en e-mails niet lukt om hen te bereiken, dan is het tijd om een vervolgstap te zetten. Dit kan met een incassobureau. Maar een incassotraject zorgt vaak voor veel vragen: hoe kies je een incassobureau? Hoeveel kost een incassotraject? En ook: wie draagt de kosten? In dit artikel geven we je graag meer informatie! 

Veelgestelde vraag 1: hoeveel kost een incassotraject?

Hoeveel een incassotraject kost, is makkelijk te berekenen met de Wet Incasso Kosten (WIK) 2020. Zo geldt er een wettelijk minimumbedrag van € 40 voor incassokosten en zijn de rest van de incassokosten afhankelijk van de hoofdsom die het incassobureau gaat innen. Om debiteuren te beschermen, zijn er dus heel veel regelgevingen. Wil je met jouw project naar een incassobureau stappen? Dan kun je vaak makkelijk online incasso kosten berekenen

Veelgestelde vraag 2: Wie betaalt de incassokosten?

Jammer genoeg hebben de praktijken van enkele slechte incassobureaus ervoor gezorgd dat de hele sector een reputatie heeft gekregen – onder meer te zien in de angst van velen voor de kosten van een incassotraject. In principe betaal je als persoon die een incassotraject aanvraagt helemaal niets. Een incassobureau verhaalt immers de kosten van het incassotraject op de debiteur. Geeft een incassobureau aan dat er toch kosten zijn voor jou? Dan mag je dit gerust als een red flag zien! 

Veelgestelde vraag 3: Hoe kies je een incassobureau?

Omdat er wel wat slechte bureaus zijn, kan het spannend zijn om je handtekening onder een contract te zetten. Daarom is het belangrijk om een goed incassobureau te kiezen. 

Gelukkig leven we in de digitale tijd: je bent niet meer verplicht om in zee te gaan met dat ene bureau in je stad, maar je kunt kiezen uit een hele rits incassobureaus in Nederland. Sommige zijn gespecialiseerd in zzp’ers helpen, andere focussen weer op geld innen van particulieren, en nog anderen doen het allemaal. Wij raden aan om te googelen welke incassobureaus bij jouw situatie passen, en om dan heel goed de reviews te lezen. Zo krijg je een goed beeld over wat anderen van een incassobureau denken en wat je kunt verwachten van een incassotraject met deze partner. Ook is het belangrijk om op het slagingspercentage van het incassobureau te letten én raden we aan dat je een goed beeld hebt over hoe snel een bureau start met jouw zaak, alvorens je het contract tekent. 

Veel succes met de samenwerking met je incassobureau! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *