Kennismigrant in dienst nemen?

Niet bij iedereen is het woord kennismigrant bekend en misschien ook niet bij jou als ondernemer. Inmiddels werken ruim 375.000 hoogopgeleide kennismigranten in Nederland. Door de schaarste op de arbeidsmarkt in Nederland kan de behoefte gevuld worden door kennismigranten. Nederland is een erg gewild bij de migranten onder andere door de goede gezondheidszorg, huisvesting en verdraagzaamheid van de Nederlanders. Toch blijft het lastig voor een ondernemer om kennismigranten in dienst te nemen door de vele regels.

Wat is een kennismigrant?

Een kennismigrant is een hoogopgeleiden persoon die buiten de EU woont. Deze persoon heeft specifieke kennis, waardoor hij of zij erg interessant is voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Daartegenover is er ook veel interesse bij migranten om in Nederland te werken. Uit onderzoek is gebleken dat het voornamelijk, zo’n 64% van de totale kennismigranten mannen zijn. De meeste van deze migranten wonen in Amsterdam, Utrecht of Den Haag en werken over het algemeen in de IT-branche (Nadina Bricic, 2022).

Regels voor kennismigranten

Een kennismigrant buiten Europa moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Komt de migrant uit de Europese Unies, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland dan heeft hij/zij alleen een geldig paspoort nodig of een geldig identiteitsbewijs. Voor de kennismigranten buiten Europa is het dus veel lastiger om te werken in Nederland. Het is voor de werkgever dus ook erg lastig. Gelukkig versoepelt de kennismigrantenregeling de toelatingseisen voor kennismigranten. Waardoor het ook makkelijker wordt voor een werkgever om deze persoon in dienst te nemen.

Wil je een kennismigrant in dienst nemen, dan is het belangrijk dat als onderneming erkend wordt door de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst). Wordt je erkend door het IND als onderneming, dan kun je een aanvraag kennismigrant indienen. Hier kan COM.PAS je geheel bij ontzorgen. De migrant moet altijd in bezit zijn van een machtiging tot voorlopig verblijf of een verblijfsvergunning. Daarnaast moet je als werkgever houden aan een minimumsalaris. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *