Omega, aanbieder van technische opleidingen en cursussen + inspecties

Om veiligheid te kunnen garanderen op de werkvloer wordt aangeraden om regelmatig een NEN 3140 keuring te laten doen. NEN 3140 staat voor de Nederlandse Norm voor werkomgeving bij, aan of met elektrische apparaten in het laagspanningsgebied. Onder laagspanning worden wisselspanningen tot 1000 volt en gelijkspanningen tot 1500 volt verstaan.

NEN 3140 keuring

Een bedrijf heeft de plicht om er voor te zorgen dat uw personeel veilig kan werken. Met een periodieke NEN 3140  keuring voldoet u aan deze verplichting. Of een installatie nog goedgekeurd is, kunt u meestal zien op de ronde sticker die u meestal op de installatie kunt vinden. Hier staat duidelijk op dat deze NEN 3140 gekeurd is en tot wanneer deze keuring geldig is. Hoe vaak apparaten moeten worden gekeurd, hangt af van de machines die uw bedrijf bezit en hoe deze gebruikt worden. Over het algemeen worden bedrijfsinstallaties elke 5 jaar gekeurd, grote machines elk jaar of enkele jaren en kantoormaterieel elke 3 jaar. Dit zijn alle elektrische apparaten die een bedrijf gebruikt, denk aan boormachines, het koffiezetapparaat, verlengsnoeren, stofzuigers en alle andere apparaten waar een stekker aan zit.

Installatietester

U kunt uw elektrische installaties testen met behulp van een installatietester. Als machines veel worden gebruikt, kunnen deze relatief snel slijten en daarom is het belangrijk dat u deze regelmatig test. Een installatietester kan verschillende metingen doen. Welke installatietester u nodig heeft, hangt af van de machines die u moet testen. Prijzen liggen tussen de € 450 en € 11.000 en het is daarom ook verstandig om te kijken welke tester u moet hebben. De keuring wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide mensen. U kunt er voor kiezen om een Keuringsmeester in te huren, maar u kunt ook zelf binnen uw bedrijf iemand laten opleiden om de NEN 3140 keuring te mogen doen. Hiermee bent u niet meer afhankelijk van andere bedrijven om een keuring in te plannen en kunt u hier op langere termijn zeker tijd en geld besparen.

Opleiding bij Omega

Om een van uw werknemers te laten opleiden kunt u terecht bij Omega Energietechniek. Omega is een ervaren en praktische opleider. U kunt er voor kiezen om klassikaal of binnen uw bedrijf de opleiding te doen, de lesstof blijft hetzelfde. U kunt kiezen tussen twee opleidingen:

  1. Keurmeester Elektrische Arbeidsmiddelen NEN 3140
    Uw medewerker wordt binnen een dag opgeleid tot keurmeester. De norm wordt tot in de details uitgelegd en uw medewerker gaat met apparatentesters oefenen.
  2. Voldoende Onderricht Persoon / Vakbekwaam Persoon NEN 3140
    Als uw werknemers werkzaamheden hebben waarbij ze met elektrische gevaren in aanraking kunt komen, mogen ze deze taken alleen doen als ze de juiste kennis beschikken. Met een cursus VOP/VP krijgen ze de juiste kennis en mogen ze deze werkzaamheden wel uitvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *