Twee financiele hulpmiddelen na een ontslag

Zodra jij in dienstverband werkt, is de kans dat jij ontslagen wordt altijd aanwezig. Een vervelende situatie met grote gevolgen. Zo zul je niet enkel jouw baan kwijtraken, maar ook voor een onbepaalde tijd jouw inkomen verliezen. 

Indien jij onverwachts ontslagen wordt, is het begrijpelijk dat jij zo snel mogelijk een nieuwe baan wilt hebben. Op die manier zul jij weer snel inkomen hebben, zodat jij eventuele financiƫle problemen in de werkloze periode voorkomt. Toch blijkt het vinden van een geschikte baan vaak lastiger dan het lijkt. Geen haast. Nederland biedt twee mogelijkheden om, na het ontslag, een vergoeding te krijgen om de werkloze periode te bekostigen. Soms wordt dit ook vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Laat uw vaststellingsovereenkomst controleren door een ervaren bedrijf. Zij weten het beste of er nog meer uit te halen valt.

WW-uitkering

De WW-uitkering is een bekende term in de samenleving. Indien een persoon geheel of gedeeltelijk werkloos wordt, zal hij of zij in aanmerking komen met een WW-uitkering. De uitkering maakt het mogelijk om het tijdelijke verlies aan inkomen tussen twee banen op te vangen. 

De hoogte van de WW-uitkering hangt af van het loon van de laatste 12 maanden. Dit wordt het WW-maandloon genoemd. In de eerste twee maanden zal de uitkering 75% van het WW-maandloon bedragen. De maanden daarop zal het bedrag 70% van het WW-maandloon bedragen. 

Transitievergoeding

Een transitievergoeding heeft een overeenkomend doel. De transitievergoeding dient als financieel hulpmiddel om de periode zonder inkomen te kunnen bekostigen. De werkgever die jou heeft ontslagen is verantwoordelijk voor de betaling van de transitievergoeding. Dit geldt bij een vast contract, tijdelijk contract en zelf een proefperiode. 

De transitievergoeding 2021 berekenen kan via diverse websites, maar is ook gemakkelijk zelf uit te rekenen aan de hand van onderstaande formule:

  • Per heel gewerkt dienstjaar ontvang je 1/3 van jouw maandsalaris
  • Het overige deel wordt bepaald met de volgende formule: (brutosalaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst / brutomaandsalaris) x (1/3 brutomaandsalaris/12)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *