Wat is het doel van een management assessment?

In dit artikel lees je alles over management assessments. Je leest wat een management assessment is, wat het doel is en waar het handig voor is.

Wat is een management assessment?

Een management assessment wordt ook wel een leiderschap assessment genoemd. Deze worden ingezet voor de functies van een leidinggevende. Hierbij kun je denken aan manager, directielid of teamleider, maar ook aan elke leidinggevende functie op zich. Er wordt gekeken of een kandidaat eigenlijk wel of niet geschikt is voor een leidinggevende functie. Hier is namelijk veel talent voor nodig, maar je krijgt ook te maken met een enorm grote verantwoordelijkheid. Een management assessment wordt niet alleen ingezet bij interne sollicitatieprocedures, maar ook bij interne sollicitatieprocedures. Deze worden voornamelijk uitgevoerd door onafhankelijke assessmentbureaus.

Waarom is een management assessment belangrijk?

Een management assessment is belangrijk omdat hierdoor de kans wordt verkleint dat de rol van een leidinggevende wordt ingenomen door een persoon die hier niet goed bij aansluit. Het is belangrijk dat het juiste persoon wordt ingezet voor zo’n functie, omdat alle functies met betrekking tot management, worden ingezet voor allerlei tactische en strategische sleutelposities.

Waar kun je aan denken?

Als je het heel breed bekijkt, kun je concluderen dat een management assessment bestaat over zo ongeveer dezelfde soort testen en opdrachten. Ze zijn vergelijkbaar met een loopbaan- of selectieassessment. Al voordat het assessment wordt afgenomen, worden er al allerlei analyses gemaakt over een plan van aanpak en vervolgactiviteiten die eventueel moeten worden uitgevoerd. Bij een plan van aanpak valt de denken aan een beschrijving van de kernwaarden en de ambities van de organisaties. Is het zo dat jij binnenkort een management assessment moet afleggen omdat jij voor een leidinggevende functie solliciteert? Dan hoef jij je geen zorgen te maken. Gelukkig zijn er namelijk allerlei oefentesten inclusief antwoorden en uitleg te vinden op het internet. Als je goed zoekt kun je ook zoeken naar een volledige sollicitatietraining, waarin alle aspecten van een echt management assessment terugkomen. Dit is wel tegen een vergoeding, maar je wordt wel goed voorbereid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *