Bedrijf uitbreiden naar Duitsland

Wanneer je een eigen bedrijf hebt kan het zijn dat je wilt doorgroeien naar onze buurlanden. Je kan hierbij denken aan Belgiƫ, maar Duitsland is ook zeer geschikt. Veel mensen in Nederland kunnen namelijk Duits of dit gemakkelijk aanleren. Omdat het dicht bij Nederland is zal je niet heel veel verschil zien, maar toch zijn er een paar punten in het bedrijfsleven waar je extra op moet letten. Zo heeft elk land toch nog zijn eigen cultuur, normen en waarden.

Geduld

In Duitsland moet je meer geduld hebben dan in Nederland. Bedrijven willen dat je veel moeite doet om hun aandacht te trekken. Ze vinden het niet erg als je af en toe een mail stuurt of belt om aan te geven dat je er nog steeds bent. Ook al geven ze geen reactie terug, het kan zijn dat ze dat over een jaar wel doen. Zodra je ze dan eindelijk binnen hebt is het belangrijk dat je een vertrouwensband opbouwt. Dit doe je door regelmatig contact te hebben. Ook op de momenten dat het eigenlijk niet nodig is.

Hoe vind je iemand om mee samen te werken?

Als je dus hebt besloten om je bedrijf door te laten groeien naar Duitsland moet je ook na gaan denken hoe je dit gaat doen en of jouw doelgroep wel interesse heeft in Duitsland. Je kan adressen Duitsland vinden door vakbeurzen te bezoeken, gespecialiseerde bedrijven te contacteren of door op internet te zoeken. Gespecialiseerde bedrijven kunnen je precies helpen met de overstap wat het natuurlijk wat makkelijker maakt. Vooral in Duitsland heb je geluk met de beurzen. Ze houden er namelijk van en hebben daarom voor elke werkgroep wel een beurs. Je kan er toekomstige zakenpartners ontmoeten en contacten leggen. Je hoeft niet per se een eigen stand te hebben. Je kan ook gewoon rondlopen en kijken wat er al is en op deze manier mensen leren kennen. Vooral in het begin zal dit een goede keuze zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *