Tattoo-trend zet door in Nederland, maar kwaliteit lijdt onder kwantiteit

Net als in het Verenigd Koninkrijk schiet het aantal tatoeagestudio’s in Nederland omhoog. Dit lijkt positief, maar experts waarschuwen voor een daling in kwaliteit. De snelle groei zou ten koste gaan van ervaring en professionaliteit.

Snelle toename aantal studios

Volgens Britse cijfers is het aantal tatoeagestudio’s in dat land in tien jaar tijd verdubbeld. In Nederland lijkt eenzelfde trend gaande te zijn. De toename van via de tattoo groothandel te kopen apparatuur en online trainingen zorgt ervoor dat meer mensen dan ooit de stap wagen om een eigen studio te openen.

Onvoldoende ervaring leidt tot verzadiging

Helaas leidt deze snelle groei niet per se tot beter kwaliteit. De Britse Tattoo Arts Federation (BTAF) wijt de toename deels aan “gewetenloze” ondernemers die studio’s openen enkel voor de winst. Deze studio’s zouden vervolgens ” naïeve” beginners aannemen en tegen hoge prijzen opleiden, ongeacht hun talent of ervaring.

Verzadigde markt leidt tot afname

Het gevolg is een verzadigde markt met teveel tatoeëerders die het vak al snel weer verlaten. Door de overvloed aan (beginnend) personeel is er simpelweg niet genoeg werk voor iedereen. In het Verenigd Koninkrijk is de snelle groei inmiddels gestagneerd en zelfs licht gedaald.

Nederland op weg naar verzadiging?

Of Nederland hetzelfde lot wacht is onduidelijk, maar de waarschuwing is duidelijk. De snelle toename van tatoeagestudio’s mag niet ten koste gaan van kwaliteit. Klanten verdienen immers tatoeages van ervaren en getalenteerde professionals.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *